Erzsébet téri Kulturális Központ környezetrendezése

Budapest, Erzsébet tér
2014

tervezés | megvalósítás éve:  2013 | 2014 
tervezők: Balogh Péter István, Sándor Tamás, Lénárt Eszter, Göb Ágnes, Pottyondy Flóra, Fischer Márta, Kaposi Nóra
generál tervező:  Firka Építész Stúdió Kft. (Gödör) és M-Teampannon Kft. (Design Terminál) 
díj:  Best Public Service Development (European Property Awards 2014) 

Az Erzsébet téri Kulturális Központra és Parkra vonatkozóan már 2001-ben készült környezetrendezési terv, amely alapján a park I. üteme megvalósult. A koncepciót a Firka Stúdió és az S-TÉR készítette (tájépítész tervezők: dr. Balogh Péter István, Bogner Zsuzsanna, Sándor Tamás). Az építés óta eltelt 14 évben, az éveknek és a túlzott terhelésnek köszönhetően, a területen olyan funkcionális és használati konfliktusok, fenntartási hiányosságok fordultak elő, melyek szükségessé tették a környezet felújítását. A megépült térkompozíciót a felújítás során nem kívántuk megváltoztatni. Törekedtünk a letisztult, modern formavilág megtartására, a szomszédos Erzsébet téri parkhoz is illeszkedő anyaghasználatra. Az Akvárium medencéjének északi és keleti oldalán napozóteraszokat alakítottunk ki. A teraszokon új ülőfelületek és növénykazetták jelentek meg, köztük burkolatba süllyesztett párásító berendezéssel, az északi oldalon új faburkolatú stéggel. A tervezési terület Ny-i oldalán megújult a gyepfelület, és újra működik a víz-jetsor. A járófelületek az Akvárium környékén mészkő burkolatot, a Design Terminál előtt gránitburkolatot kaptak. A téren lévő padokat felújítottuk, új hulladékgyűjtőket, kerékpártárolókat, interaktív információs oszlopot helyeztünk ki. Kortárs design elemként, a Design terminál előtti pihenősávba Losonczi Áron pixelbeton bútorai kerültek.

 

Budapest, Erzsébet tér