BUDAPEST, MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

Budapest
2010

tervezők: Pottyondy Flóra, Sándor Tamás
építészek: Balogh Csaba (Földes és Társai Építésziroda Kft.)
Díjazás: 3. díj


Az eredeti épület szikár tömbszerűségét a tájképi kert ellenpontozta. Ez a kontraszt a bővítésünk szigorú szerkesztésű épületei és az organikus, de szerkesztett kert között megújul, mai színnel gazdagodik. 
Inspiráció: az épület körül a zöldfelületek úgy jelennek meg, mint a vízcseppek a falevélen. A lencse formájú zöldfelületek az épületet U alakban körülölelik. Ez a textúra határozza meg a kert alapszerkezetét – zöldfelületeit és közlekedési felületeit.

A dísztér az épület arányait megőrizve egy szigorú, visszafogott jelentős burkolt felülettel rendelkezik – ezáltal rendezvénytérként jól használható. A díszteret nagyméretű elegáns gyepfelületek tagolják, melyek kiemelik az épület keresztirányú tengelyét. 
A kert az új oldal irányú kapcsolataink – és az épületen áthaladó kereszttengelynek – köszönhetően valóban NYITOTT KERT lesz. Ezáltal a belváros egyik legjelentősebb közkertje új funkciókkal és eseményhelyekkel gazdagodhat, így a mai igényeknek megfelelően teljesebben töltheti be funkcióját.

Nemzeti Múzeum