Bessenyei és Benczúr tér környezetrendezése

Nyíregyháza, Bessenyei tér és Benczúr tér

  • Tervezési terület: 20 358 m2
  • Tervezés / megvalósulás éve: 2015 / 2019
  • Megbízó: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Tervtípus: Tanulmányterv, koncepcióterv és kiviteli terv
  • Tájépítész tervezők: Sándor Tamás, Varga István, Annus Dóra, Lenkai Borbála
  • Generáltervező: S-TÉR Kft.
  • Kivitelező: VIANOVA 87 Zrt.
  • Eszközök: HAGS kombinált játszótéri eszközök, Eurotramp trambulin, Playtop 3D gumigömbök és öntött gumiburkolat

Generáltervezőként feladatunk a Green City Mozgalom által hirdetett, környezettudatos gondolkodásmód integrálása, a két különálló tér új funkciókkal történő bővítése, amely megfelel a mai igényeknek. A közlekedési rendet és a forgalmi szituációkat az alapoktól kezdve újraterveztük, célunk a forgalom csillapítása, a gyalogos és kerékpáros közlekedés előtérbe helyezése volt. A fejlesztés Green-City akkreditációs oklevélben részesült

Tovább...

A Bessenyei téren a Móricz Zsigmond színház előterében modern, színes LED-ekkel megvilágított vízarchitektúra kapott helyet, amelyet modern, látszóbeton ülőbútorok vesznek körbe. A kialakított köztér alkalmas a látogatók fogadására és nagyobb tömeg befogadására előadások alkalmával. A tér körül öntött gumiburkolattal burkolt futókör kapott helyett, a zöldfelületekben megjelenik fenntartható városi vízkörforgás management rendszert (Sustainable urban Drainage System – a továbbiakban SuDS) terveztünk, mely a lehulló csapadékvíz elszivárogtatására szolgál.

A Benczúr téren a meglévő vízarchitektúra körül sakkasztalokkal, napozóágyakkal és modern látszóbeton ülőbútorokkal felszerelt pihenőpark, közösségi tér került kialakításra. A Parkszínpad mellett egy 2-12 éves korosztály számára megfelelő szórakozást nyújtó játszótér helyezkedik el, a játszótér infrastruktúrájához tartozik egy kültéri ivókút és egy köztéri nyilvános mosdó is.

Generáltervezői és tájépítész szakági tervezői feladataink ellátása mellett a projektben a tervezett játszóeszközök forgalmazóiként és az eszközök helyszínen történő kivitelezési munkálataiban is részt vettünk.

Szakági tervezők: Közműtervek – Bartherv Bt., Elektromos tervek – Vezérszál Kft., Vízgépészet és automata öntözőrendszer terve – Ganz Hydro Kft., Statika – Struktoplan Bt., Akadálymentes szakértő – Archi-Gori Bt.